Ontbijten deden we dat vroeger ook?

vakantiekamp voor kinderen,jongens eten boterhammen | 1949 | foto: ben van meerendonk: We gaan even terug in de geschiedenis om uit te zoeken wat er vroeger gegeten werd als ontbijt. Namen ze vroeger ook een smoothie of een bakje cereals om de dag mee te beginnen?  

Ontbijt in de Middeleeuwen

We beginnen onze zoektocht in de Middeleeuwen. De arme mensen waren toen al lang blij wanneer ze twee keer per dag konden eten. De eerste maaltijd was pas tussen de middag. Dan aten ze een soort broodpap, een maaltijdsoep of een stoofpotje, met daarin (als ze geluk hadden) wat vlees. In de avond vaak alleen een stuk brood. De mensen die zwaar lichamelijk werk moesten doen, aten vaak wel drie keer per dag. Anders hadden ze niet genoeg energie. En de rijke mensen? Tja, die namen meestal brood, heerlijk geurende soepen, stoofpotten of wildschotels.

Drie maaltijden per dag

In de 17e eeuw (ook wel de Gouden Eeuw genoemd) gingen de mensen (die het wat beter hadden) drie keer per dag eten. De armen aten nog steeds pap of brood als ontbijt, maar er kwam vaak ook een beetje boter en kaas bij. In die tijd maakte de VOC schepen lange reizen naar het Verre Oosten. Op de terugweg zaten de ruimen vol met nieuwe producten zoals tomaten, paprika’s, mais en specerijen. In de keukens van de rijken werd daar natuurlijk lekker mee geëxperimenteerd. Voor hen werden de maaltijden steeds gevarieerder.

De armen gingen beter eten

Het heeft heel wat eeuwen geduurd voordat ook de armen en de arbeiders goed konden eten. Pas vanaf de 20 eeuw ging het in Nederland zo veel beter (door een groeiende welvaart), dat vrijwel iedereen meer geld ging verdienen. Daardoor werd het gelukkig voor vrijwel iedereen mogelijk om gezonder en gevarieerder voedsel te kunnen kopen.

Een weetje:

Weet jij waar het woord boterham eigenlijk vandaan komt? Onze taal was vroeger heel anders. Men schreef het als ‘boteram’ of ‘boterram’. En rammel is een ouderwets woord voor een snee brood met daarop een lekker laag boter. Maar……wie er dan die extra ‘h’ tussen heeft geplakt?

 

 

Wil je meer lezen?
http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/index.php?t=7&h=56&s=199
http://www.culinairenieuwsbrief.nl/archief/201308-1-de-geschiedenis-van-het-ontbijt.html
Foto:
Pinterest

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *