De postduif super oorlogsheld

Winkie Winkie was a pigeon who won the Dickin Medal in 1943 for assisting in the rescue of an aircrew forced to ditch in North Sea during the Second World War.Zijn postduiven alleen leuk als hobby of zijn het eigenlijk superhelden? De postduif is een held natuurlijk, want deze snelheidsduivels werden vroeger tijdens oorlogen gebruikt om het leger van belangrijke informatie te voorzien.

Duivengeschiedenis

De Romeinen en de Grieken zagen als eerste in dat de duiven niet alleen lekker smaakten, maar dat ze juist bijzonder goed berichten konden versturen. Duiven zijn namelijk harde werkers die bijzonder trouw zijn aan hun hok en aan hun partner (mannetjes- of vrouwtjesduif). Het maakt dus helemaal niet uit waar de postduif wordt losgelaten, want hij komt altijd weer naar zijn eigen hok terugvliegen. Wist je trouwens dat de postduif wel 80 kilometer per uur kan vliegen?

Het nut van de postduif

Toen de Duitsers in 1870 Parijs hadden omsingeld (dat werd het Beleg van Parijs genoemd), waren de Parijzenaars helemaal afgesneden van de buitenwereld. Ze hadden geen idee wat er allemaal gaande was. Heel slim werd er toen gebruik gemaakt van postduiven. De Fransen schreven minuscuul kleine berichtjes en bevestigende die aan het pootje van een postduif. Naar schatting zijn er toen wel 100.000 berichtjes tussen de Parijzenaren en het Franse leger verstuurd.

Super snelle koeriersdienst

De postduif werd een onderdeel van het leger. Ze gingen mee op marineschepen en zelfs in onderzeeboten. Ze werden meegenomen in tanks en in vliegtuigen. Moest er een bericht verstuurd worden? Dan werd de vogel losgelaten en die vloog dan als de wiedeweerga terug naar zijn thuishonk. Een ruwe schatting geeft aan dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog meer dan 100.000 duiven zijn gebruikt, waarvan 95% zijn eindbestemming heeft gehaald.

Postduifhelden 

De duif Vaillant (1916) vloog ondanks dat hij zwaar vergiftigt was door gas, al stervend zijn hok binnen om toch zijn boodschap af te geven. Of de duif Cher Ami (1918). Die redde 194 soldatenlevens terwijl hij met een kogel in zijn borst gewoon doorvloog. De postduif GI Joe (1945) redde het leven van 1000 Britse soldaten. Deze helden hebben hier zelfs een militaire onderscheiding voor gekregen.

Tweede Wereldoorlog 

De Duitse bezetters kondigden tijdens de Tweede Wereldoorlog aan, dat de Nederlandse duivenbezitters al hun duiven moesten inleveren. Deden ze dat niet en hielden ze er stiekem toch een paar? Oei, dan werden ze heel streng gestraft door middel van het ‘vuurpeloton’. Toch zijn er in die oorlogsjaren heel wat stiekeme berichtjes verzonden door postduiven. Mm, had dan toch niet iedereen zijn duiven ingeleverd?

Postduif nu alleen nog als hobby

Tegenwoordig worden de postduiven alleen nog hobbymatig gehouden. Op het onderstaande YouTube filmpje kun je precies zien hoe de duivensport werkt.

 

 

Foto’s:
Pinterest
wereldoorlog1418.nl/duiven, interesse.webs.com/postduif.htm

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *