Oma’s gevulde eitjes

gevulde eierenMaakt jouw oma of moeder ook wel eens gevulde eitjes? Eigenlijk zijn ze best een beetje ouderwets, maar ze zijn lekker…. mmm. Wil je zelf eens aan de slag? Lees dan verder voor het recept en bekijk een super leuk filmpje hoe je mega snel je eitjes kunt pellen. 

Een wereldberoemde lekkernij

In Nederland wordt het gevulde eitje vaak op verjaardagen en met bijvoorbeeld Pasen klaargemaakt. Wist je dat bij onze zuider- en oosterburen de gevulde eitjes gewoon op een doordeweekse dag worden gemaakt? het is ook zo’n lekker hapje voor op de bank, terwijl je naar je favoriete serie kijkt. Het gevulde eitje heeft zelfs de nodige oceanen overgestoken, want ook bij de Amerikanen vindt je dit guitig eitje (als voorafje) op de menukaart in restaurants.

De ‘Ghecloven Non’

Eigenlijk was dit smeuïge, altijd aan je verhemelte plakkende, eitje van oma al een oude bekende in de 14e eeuw. Het bekendste recept werd in de 16e eeuw omschreven in een kookboek als: ‘De Ghecloven non’. Nu zijn er honderden, misschien wel duizenden kookboeken waar het recept van het gevulde eitje in staan. Het ene recept is natuurlijk nog lekkerder dan de ander.

 

Zelf gevulde eitjes maken

Wat heb je nodig voor 10 porties?

* 6 eieren (van één ei gebruik je alleen het hardgekookte eigeel, zodat je lekker veel hebt)
* mayonaise (naar smaak)
* mosterd (1 theelepel)
* 1/2 ui (zeer fijn gesnipperd)
* 2-3 augurken (zeer fijn gesnipperd)
* peper en zout
* paprikapoeder (voor de garnering)

Bereidingswijze:

– Kookt je water? Doe dan de eieren in de pan en kook ze in ongeveer 8 min. hard. Even laten ‘schrikken’ onder de koude kraan en laat ze dan verder afkoelen in een kom koud water.

– Pel de eieren en snij ze in de lengte doormidden.

– Verwijder het eigeel en doe deze in een kleine kom.

– Voeg de ui, augurk, mosterd en een grote lepel mayonaise toe.

– Prak nu alle ingrediënten lekker door elkaar. Vind je het niet smeuïg genoeg? Doe er dan nog wat mayonaise bij.

– Voeg naar smaak zout en peper toe.

– Schep nu de lekkere eigeelmassa met een lepeltje terug in de halve eieren.

– Serveer ze op een mooi bordje en doe er nog een snufje paprikapoeder over, dat staat zo lekker feestelijk.

 

Niet verkouden? Kijk dan naar onderstaand filmpje hoe je super snel je eitje kunt pellen.

 

 

Foto: Pinterest
YouTube: Appeltje Eitje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *